Promovarea antreprenoriatului in Romania

Lansarea si dezvoltarea unei afaceri este o tendinta in plina ascensiune la noi, insa procesul este impiedicat de lipsa unei traditii de dezvoltare a unor afaceri durabile, transmise din generatie in generatie, asa cum se intampla in alte societati.

Desi povestile de succes sunt expuse in presa si pe platformele de comunicare, frica de esec reuseste sa ii impiedice pe multi romani sa isi porneasca propria afacere, renuntand la idee fara macar sa incerce.

Sunt pareri care spun ca antreprenoriatul se invata pe parcurs. Altii spun ca trebuie sa te nasti cu anumite calitati pentru acesta. Adevarul este undeva la mijloc.
Desi succesul are diverse nuante, iar caile de acces tin mai degraba de viziunea fiecaruia, trebuie sa vezi aceasta oportunitate ca pe o provocare, sa fii capabil sa ai idei noi in mod constant, sa poti sa te reinventezi mereu.

In sensul modern,un antreprenor este un agent economic care adopta o viziune activa si inovatoare,care accepta deliberat riscuri financiare pentru a-si dezvolta proiectul, facand din asta o pasiune.

 

De ce ai alege sa fii antreprenor?

 

Motivatiile pentru care multe persoane (fosti angajati sau nu) tind spre aceasta cale sunt numeroase. Restrictiile, ingradirile si rigurozitatea sufocanta pe care le impun un job intr-o companie mare si nu numai par contrastante cu libertatea si independenta pe care le ofera propriul business.

Cine nu ar vrea sa nu raspuna in fata altor persoane, sa faca lucrurile in modul si in timpul in care doreste, exprimandu-si controlul in felul dorit?
Plafonarea la locul de munca, subaprecierea cu care se confrunta altii sunt la fel de motivante precum flexibilitatea pe care o poti dobandi deschizandu-ti o afacere.

 

Atunci cand intri în antreprenoriat, nimeni nu mai sta în spatele tau sa-ti spuna ce sa faci. Daca nu vrei sa mergi la munca luni, nimic nu te opreste. Acest tip de independenta insa este atat eliberator, cat si periculos in aceeasi masura. Cu motivatie, vei putea folosi aceasta libertate intr-un mod corect.

 

  Promovarea mentalitatii de antreprenor

 

Bill Rancic

The cover-your-butt mentality of the
workplace will get you only so far. The
follow-your-gut mentality of the
entrepreneur has the potential to take you
anywhere you want to go or run you right
out of business – but it’s a whole lot more
fun, don’t you think?

 

Din pacate, cei mai multi tineri in ziua de astazi sunt educati cu un singur scop, cel de a fi un agajat model, sa pleci capul si sa suporti, pentru ca "asa face toata lumea". Se pune accent pe docilitate, neluandu-se in considerare incurajarea ideilor si a gandirii individuale. Cei care promoveaza aceasta atitudine nu au curajul să duca o idee pana la finalitate, mai ales daca sansele de succes par mici sau daca asa sunt sfatuiti, la randul lor, de "cei care stiu mai bine".

Nu se promoveaza aproape deloc viziunea de "thinking outside the box" pentru ca multi nici nu isi imagineaza ca exista ceva in afara acelei cutii.

In schimb, antreprenorii isi pot imagina. Ei au curajul de a risca sa intre pe piata, expunandu-si propriile idei si sa faca tot ce le sta în putinta pentru a reusi.

Cea mai importanta calitate pe care trebuie sa o posede un antreprenor de succes este modul in care intepreteaza esecul. Va intrebati oare de ce ar fi asta importanta, ca doar o persoana care are succes probabil ca nu se intalneste asa de des cu esecul, nu? Total gresit. In antreprenoriat, esecul in multe aspecte este inevitabil, insa, dacă se produce, trebuie interpretat intr-un mod constructiv.

El reprezintă o modalitate de a invata, de a se corecta, si de a evolua. Aceste greseli sunt normale , ar trebui asumate si privite ca pe niste pretioase oportunitati de a o lua de la capat, pe un drum mai bun. Asa cum in artele martiale inveti ca unul din cele mai importante lucruri este sa stii cum sa cazi atunci cand esti aruncat, si in antreprenoriat este important sa stii cum sa te aduni dupa un eveniment neprevazut.

nthumb_900_x_597_38083-antreprenoriat

Dezvoltand ideea interpretarii esecului, sansa de a deveni un mare antreprenor incepe sa prinda contur in momentul in care acesta isi poate asuma responsabilitatea pentru esec. Intotdeauna exista optiunea de a te sustrage din plan sau de a te justifica intr-un fel pentru greseli, insa acestea sunt doar scuze  care nu au nicio valoare productiva.

 

Asadar, antreprenorii isi pot asuma responsabilitatea, cauta solutii pentru a rezolva problemele pe termen lung, fara a se justifica, spunand ca nu este vina lor.

Antreprenorii autentici au o putere considerabila la dispozitie pentru ca ei nu doar construiesc niste companii, nu fac numai sa creeze locuri de munca sau sa inventeze produse. Ei pot redefini realitatea si pot gasi solutii pentru a ne face tuturor o viata mai usoara.

Nu în ultimul rand, antreprenorii pot fi considerati vanzatori. De servicii, idei, produse, dar si de viziuni si de vise. La inceput, cand nu au nimic, ei cauta sa gaseasca macar increderea unei persoane sau doua pentru ca mai tarziu, cand ajung sa aiba totul, sa faca tot posibilul sa nu uite de unde au plecat.
Insa acest drum de la nimic la succes, prin pasiune si prin setarea constanta a obiectivelor suficient de sus poate fi atat de acaparator incat sa nu le permita nici macar pentru o secunda sa se gandeasca la un alt job sau la o alta viata.

Stanley Kubrick

You sit at the board and suddenly your heart
leaps. Your hand trembles to pick up the
piece and move it. But what chess teaches
you is that you must sit there calmly and
think about whether it’s really a good idea
and whether there are other, better ideas.